Veelgestelde vragen

Otoplastieken Friesland heeft voor elke situatie een oplossing.
Mocht jouw vraag er nou niet tussen staan, neem dan contact op!

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken zijn, eenvoudig gezegd, op maat gemaakte gehoorbescherming (oordopjes).Deze sluiten qua pasvorm perfect en naadloos aan op de vorm van je gehoorgang. Dit geeft een groot draagcomfort. Geen oor is hetzelfde dus deze gehoorbescherming wordt persoonlijk op uw gehoorgang aangemeten zodat deze volledig afgesloten wordt. Harde oordoppen zijn van acrylaat gemaakt en de zachte variant is gemaakt van siliconen. Het dempingsfilter en de keuze van het materiaal worden afgestemd op de gebruiker en de omgeving waarin de oren moeten worden beschermd tegen gehoorbeschadiging. Of dit nou in een privé situatie is of op de werkvloer: wij adviseren u graag.


Is gehoorbescherming verplicht?

Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te dragen als het geluidsvolume en de risico’s daarvan meer is dan 80dB(A). Hierbij moet de werkgever er ook op toezien dat de werknemer ze daadwerkelijk draagt. Zo hanteert u alle regels van de wetgeving waarbij de werknemer op lange termijn alleen maar baat heeft. De gevolgen zonder naleving van deze regels zijn groot. Denk aan bijvoorbeeld blijvende doofheid of oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus.
De werkgever dient een plan van aanpak op te stellen wat RI&E heet. Een plan waarin maatregels genomen worden om de risico’s weg te nemen of te verkleinen. En dat is ook nodig, want: Voorkomen is beter dan genezen!


Voor wie zijn otoplastieken geschikt?

Op maat gemaakte gehoorbescherming kun je echter voor allerlei toepassingen gebruiken omdat er voor elke situatie een geschikt dempingsfilter is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Bouw en industrie
  • Scheepsbouw
  • Hoveniers
  • Fabriekswerk
  • Schietsport
  • Zwemmen
  • Motorrijden
  • Festivals / muziek
  • Slapen

Wat is de gemiddelde levensduur van Otoplastieken?

Gehoorbescherming is geen overbodige luxe. Toch is de stap om op maat gemaakte 3D gehoorbescherming aan te schaffen vaak wel iets wat uitgesteld wordt. Men is soms niet op de hoogte van hoe het bestelproces in zijn werk gaat of wat de gevolgen van gehoorschade zijn. Gehoorbeschadiging is echter NIET te genezen dus je hebt te maken met blijvend letsel!

De levensduur van op maat gemaakte gehoorbescherming is gemiddeld zo’n 5 jaar. De aangemeten oorafdruk wordt digitaal bewaard dus bij verlies of aanschaf van een extra set hoeven de oordoppen niet opnieuw ingemeten te worden. Wij bieden een zeer vlotte service dus bij verlies zit men niet lang zonder gehoorbescherming.

Bij vervanging na 5 jaar adviseren we wel om deze opnieuw in te laten meten. De gehoorgang verandert in de loop der jaren door gewichts toe- en afname of door veroudering.